Labels

05/10/2017

Naleśniki z kwiatami cukini - Zucchini Flower Pancakes - Crepes ai fiori di zucchina

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina 00
10 kwiatów cukinii/ 10 zucchini flowers/ 10 fiori di zucchina
250 ml mleka (np. roślinnego) lub wody/ 250 ml milk or water/ 250 ml di latte (vegetale) o acqua
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
szczypta soli do smaku/ a pinch of salt to taste/ un pizzico di sale a piacere

Polski
Wykonanie:
Kwiaty cukini oczyścić z pręcików i poszatkować. Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników, na końcu dodajemy oczyszczone kwiaty. Odstawiamy na ok. pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z serem. PS. Z braku kwiatów, możemy dodać do surowego jeszcze ciasta naleśnikowego trochę startej cukini.

English
Method:
Mix all the ingrediente to achieve pancake batter. You can use vegetable milk. Clean the flowers and remove the pistils, chop them, add them to the batter and stir well. Leave for about half an hour. Fry pancakes in hot oil. Serve with jam or cottage cheese.

Italiano
Come si fa:
Amalgamare bene tutti gli ingredienti tranne i fiori. Lavare e pulire i fiori, eliminare i pistilli ed incorporare con l'impasto. Lasciare a riposare per almeno mezzora. Friggere sull'olio caldo. Servire  per esempio con formaggio grattugiato o formaggio fresco. 


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Warzywa dyniowate 2017