Labels

16/10/2017

Nalewka lukrecjowa - Liquorice Liqueur Recipe - Vodka alla liquirizia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pół litra wódki lub o połowę mniej spirytusu/ half liter vodka/ mezzo litro di vodka
400 g cukru/ 14 oz sugar/ 400 g di zucchero
100 g lukrecji (lub 200 g cukierków lukrecjowych)/ 3.5 oz liquorice/ 100 g di liquirizia
300 g wody/ 10.5 oz water/ 300 g di acqua

Polski
Wykonanie: Rozpuszczamy lukrecję w wodzie, czyli: gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, stopniowo dodając cukier. Jeśli nie mamy lukrecji, możemy użyć cukierków lukrecjowych, może się okazać, że 200 g nie wystarczy, wtedy dodajemy ich więcej (zależy ile jest w nich korzenia lukrecji). Gdy lukrecja i cukier się rozpuszczą, dolać wódkę lub spirytus, schłodzić w lodówce i podawać najlepiej z lodami z orzechami włoskich. 

English
Method: Melt the liquorice with water, that warm the pan and make it boil over medium heat stirring continuously, add sugar gradually and take off the heat when both sugar and liquorice are melted. Pour in the vodka and leave to cool in the fridge. Serve for example with home made walnut ice-cream. 

Italiano
Method: Far cuocere la liquirizia con l'acqua finché non si scioglierà, aggiungere lo zucchero gradualmente e spegnere la fiamma quando sia lo zucchero che la liquirizia saranno sciolte. Versare la vodka, mescolare bene e conservare in una bottiglia in frigo. Servire preferibilmente con le noci, per esempio i gelati alle noci fatti a casa.