Labels

05/10/2017

Słowackie ciasto z cukinią (Cuketový koláč) - Slovak Zucchini Cake Recipe - Torta slovacca alle zucchine

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki krupczatki/ 3.5 oz plain white flour/ 400 g di farina tipo 2 (di grani antichi)
150 ml oleju/ 150 ml oil/ 150 ml di olio
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
4 łyżki kakao/ 4 tbs cocoa/ 4 cucchiai di cacao
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
300 g cukru pudru/ 10.5 oz powdered sugar/ 300 g di zucchero a velo
300 g startej cukini/10.5 oz grated zucchini/ 300 g di zucchine grattugiate
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito

Polewa/ Icing/ Glassa:
100 g cukru pudru/ 3.5 oz powdered sugar/ 100 g di zucchero a velo
1 łyżka wrzątku/ 1 tbs boiling water/ 1 cucchiaio di acqua calda (bollente)
2 łyżki syropu owocowego np. z tarniny/ 2 tbs fruit syrup/ 2 cucchiai di sciroppo di frutta
1 łyżeczka oleju/ 1 ts oil/ 1 cucchiaino di olio

Polski:
Wykonanie: Jajka wymieszać z cukrem pudrem (można wszystko łyżką ręcznie, ale też mikserem), pod koniec mieszania dodać olej, cynamon i kakao i jeszcze raz dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem i po trochu cukinię, kontynuować mieszanie. Piec na prostokątnej blasze w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 35 minut. Ostudzić i polać polewą. Polewa: Cukier puder zalać łyżką wrzątku, wymieszać razem z syropem owocowym i na końcu olejem. 

English
Method: Stir the eggs with powdered sugar, then add the oil and gradually all the other ingredients and continue stirring everything well. Pour batter into a rectangular cake form. Bake at 360° F for about 35 minutes. Pour the icing over the top. Icing: Pour boiling water into a bowl with powdered sugar, stir well and add the fruit syrup and oil. 

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere: burro, fecola di patate o amido di mais, farina, limone grattugiato e succo di limone, mandorle tritate, sale e lievito. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi ed incorporare delicatamente con l'impasto. Versare l'impasto in una teglia. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 45 minuti. Decorare con zucchero a velo e servire con la frutta stagionale come per esempio le giuggiole.


Źródło przepisu:/Recipe source:/Ricetta originale:
Nástenný Kalendar - Gazdinka 1999, 30 júl, Prešov

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:

Warzywa dyniowate 2017