Labels

21/11/2017

Domowy syrop na kaszel (z babki lancetowatej) - Homemade Cough Syrup - Rimedio contro la tosse

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 ml wody/ 200 ml water/ 200 ml di acqua
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
100 g wódki/ 3.5 oz vodka/ 100 g di vodka
200 g świeżych liści babki lancetowatej/ 7 oz ribwort plantain fresh leaves/ 200 g di foglie fresche di piantaggine lanciuola

Polski
Wykonanie: Umyć liście babki i zmielić w maszynce do mięsa. Zalać wodą i zasypać cukrem i podgrzać (zaparzyć) na wolnym ogniu, tak, by cukier się rozpuścił, ale nie doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez gęste sito, odlać sok i wymieszać go z wódką. Wlać do szklanego słoja lub butelki i przechowywać w chłodnym miejscu. Można dodać syrop do herbaty i doprawić cytryną w razie problemów z gardłem czy kaszlu. 

English
Method: Wash and grind the leaves. Pour in the water and add the sugar, heat but not let it boil, stirring until the sugar is melted. Drain in a fine sieve, throw out the mashed leaves and mix the syrup with the vodka. Drink several tea spoons together with tea and lemon juice when needed. Keep in a jar or bottle in a cool place. 

Italiano
Come si fa: Lavare le foglie e farle macinare. Mescolarle con l'acqua e lo zucchero e far riscaldare  lo sciroppo un po', così lo zucchero si scioglierà, ma non farlo bollire. Alla fine scolare, buttare le foglie macinate e amalgamare il liquido rimasto con la vodka. Riempire qualche bottiglia o barattolo e conservare in un luogo fresco. Usare qualche cucchiaino alla volta con il te o tisana quando avete la tosse oppure anche mal di gola.