Labels

11/11/2017

Kasza gryczana z dynią - Pumpkin With Buckwheat Kasha - Grano saraceno con zucca

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
dynia/ pumpkin/ zucca
gałązka rozmarynu/ rosemary branch/ un rametto di rosmarino
cebula/ onion/ cipolla
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
kasza gryczana/ buckwheat kasha/ grano saraceno

sól do smaku/ salt to taste/ sale

Polski
Wykonanie: Oczyszczaną z gniazd nasiennych i obraną dynię kroimy w drobną kostkę (ilość, w zależności dla ilu osób przyrządzamy ten obiadowy dodatek, przykładowo 100-150 g na osobę). Gotujemy w rondlu, pod przykryciem, z taką ilością wody osolonej, by pokryła dynię, ale nie więcej. Do gotującej się dyni wrzucamy gałązkę rozmarynu, którą wyjmujemy, gdy tylko dynia będzie miękka i zdejmujemy z pieca. Osobno smażymy posiekaną cebulę na odrobinie oliwy. Mieszamy by smaki przeszły, dosalamy, jeśli trzeba. Serwujemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną paloną (jak na zdjęciu) lub niepaloną (wg uznania).

English and Italian versions soon....