Labels

28/11/2017

Slow Food: Roveja z dynią i kiełbaską- Pumpkin & Sausage Roveja Recipe - Roveja con zucca e salsiccia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
roveja (dziki groszek)/ roveja/ roveja
dynia/ pumpkin or butternut/ zucca
kiełbasa (najlepiej cielęca)/ sausage/ salsiccia
cebula/ onion/ cipolla
dymka lub szczypiorek/ chopped chives/ erba cipollina
zielona pietruszka/ parsley/ prezzemolo
rozmaryn/ rosemary/ rosmarino
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
sół i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski
Wykonanie: Ugotować roveję (namoczyć ją co najmniej 12 godzin wcześniej). Roveja - jak twierdzą naukowcy, to "pragroszek", albo zupełnie osobny gatunek rośliny strączkowej rodem z Gór Sibillini  (Umbria i Marche, Włochy), obecnie uprawiana w regionie miast św. Rity, tj. Cascia i Roccaporena. Dynię obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na cebulce z odrobiną oliwy (dolewając wodę) i gałązką rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokrojoną w kostkę kiełbasą, lekko razem wszystko przesmażyć. Połączyć z roveją, podawać ze świeżą pietruszką i/lub ze szczypiorkiem.

English 
Method: Boil the roveja until becomes soft. In a separate pan cook chopped pumpkin with onion (peeled and sliced), chopped sausage in oil (adding water when necessary) with a branch of rosemary. Mix everything with the roveja. Season to taste with salt and pepper and decorate with fresh parsley and/or chopped chives.

Italiano
Come si fa: Cuocere la roveja (tenendola a bagno in acqua per tutta la notte prima di cottura). Soffriggere in olio (con un po' d'acqua) la zucca, il rosmarino con la cipolla, a fine cottura condire con il sale e pepe. Mescolare il tutto e servire con il prezzemolo fresco oppure/ e l'erba cipollina.