Labels

01/12/2017

Herbatniki z pomarańczami - Orange Tea Cakes Recipe - Biscotti all'arancia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
600 g mąki / 21 oz all purpose white flour/ 600 g di farina
160 g cukru / 5.5 oz sugar/ 160 g di zucchero
130 g masła / 4.5 oz butter/ 130 g di burro
170 g oleju/ 6 oz oil/ 170 g d'olio
skórka kandyzowana z 2 pomarańczy/ 2 oranges candied peel/ scorze di 2 arance candite
skórka otarta z 2 pomarańczy/ fresh orange grated peel/ buccia grattugiata di 2 arance
olejek pomarańczowy/ orange extract/ estratto d'arancia
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 2 tbs potato starch/ 2 cucchiai di fecola di patate
2 łyżki maki kokosowej/ 2 tbs coconut flour/ 2 cucchiai di farina di cocco
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
wanilia/ vanilla extract/ vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma
szczypta cynamonu/ a pinch of cinnamon/ un pizzico di canella
szczypta imbiru/ a pinch of ginger/ un pizzico di zenzero

Polski:
Wykonanie:  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykrawać foremkami np. serduszka. Upiec w 180° C na jasno złoty kolor  (uważać, by nie przypalić). Smacznego!

English:
Method: Knead a dough (to make shortcrust pastry), roll it out and carve heart shaped cookies.  Bake at 350° F until golden. Serve with tea in the afternoon.

Italiano:
Come si fa: Fare l'impasto di pasta frolla, stenderlo e tagliare dei cuori. Cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano dorati.