Labels

05/12/2017

Likier kawowy po włosku - Italian Coffee Liqueur Recipe - Liquore al caffè

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
450 g mocnej kawy z moki lub espresso/ 16 oz coffee (moka or espresso)/ 450 g di caffè della moka o espresso
450 g cukru/ 16 oz sugar/ 450 g di zucchero
250 g spirytusu/ 9 oz pure alcohol/ 250 g di alcool puro

Polski:
Wykonanie:  Przygotować kawę z moki lub espresso, po czym mieszać z cukrem na słabym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści, przelać całość do osobnego wysokiego naczynia i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Gdy kawa z cukrem osiągnie temperaturę pokojową, wymieszać bardzo dokładnie ze spirytusem, do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić likierem uprzednio umyte i osuszone szklane butelki i odstawić na co najmniej 2 tygodnie przed spożyciem.  

English:
Method: Make Moka pot coffee (or espresso), combine with sugar and leave over low heat, stirring at a time, so that to melt the sugar. Pour into another pan and leave it to cool. Once it has been cooled down, mix it with pure alcohol, stirring very precisely, so that all the ingredients are combined. Pour into glass bottles and leave for at least two weeks before consuming. 

Italiano:
Come si fa: Preparare il caffè con la moka (o espresso) e versarlo in un tegame dai brodi alti, aggiungere lo zucchero ed accendere il fuoco basso per farlo sciogliere. Quando lo zucchero sarà totalmente sciolto, lasciare il composto a raffreddare. Poi aggiungere l'alcol mescolando bene ed a lungo. Infine distribuite il liquore in bottiglie di vetro e lasciate riposare per almeno due settimane prima di consumarlo. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale: