Labels

12/02/2018

Babka (babeczki) kawowo-cynamonowa - Coffee & Cinnamon Tea Cakes - Dolcetti alla cannella e caffè

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 i 1/2 szklanki mąki/ 2 &1/2 cup plain white flour/ 2 e 1/2 di tazza di farina
1 łyżka cynamonu/ 1 tbs cinnamon/ 1 cucchiaio di cannella
2 łyżki kawy rozpuszczalnej/ 2 tbs coffee instant/ 2 cucchiai di caffè solubile
1 łyżka kakao/ 1 tbs cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di burro
1/2 szklanki oleju/ 1/2 cup oil/ 1/2 di tazza di olio
1 szklanka mleka np. roślinnego/ 1 cup (vegetable) milk/ 1 tazza di latte (vegetale)
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
3 łyżki konfitury/ 3 tbs jam/ 3 cucchiai di marmellata
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di soda
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale

Polski:
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, potem nadal ubijając na zmniejszonych obrotach dodać masło i olej, konfiturę (u mnie z aronii), mąkę przesianą z sodą i kakao, szczyptę soli, cynamon i kawę zaparzoną w 2-3 łyżkach gorącej wody. Mleko dolewamy stopniowo podczas ubijania. Wlać do natłuszczonej formy babkowej ewentualnie rozlać do papierowych foremek. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 45 minut, babeczki pieczemy w tej samej temperaturze, ale krócej, ok. 20 minut. Polać polewą migdałową: rozpuścić ok. 1 tabliczki gorzkiej czekolady (może być mniej, wtedy dodać trochę kakao), odrobinę marcepanu lub kilka kropel olejku migdałowego, 40-50 g masła, kilka łyżek cukru i odrobinę mleka lub mleka w proszku (np. roślinnego). Mieszać miksturę na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Polać nią babkę lub babeczki. 

English
Method: Beat the egg with sugar, then add the butter and oil and gradually all the other ingredients and stir everything well. Pour batter into a bundt cake form. Bake in a bundt cake tin at 360° F for about 40 minutes or in paper cupcakes at 360° F for about 20 minutes. Decorate with chocolate icing: 3 oz dark chocolate melt with a bit of milk, 1.5 oz butter, several tbs sugar and a ts almond extract or about 2 oz marzipan, stir over low heat until the icing becomes dense.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere gradualmente tutti gli altri ingredienti montando lentamente. Versare l'impasto in una teglia per ciambelloni oppure nei pirottini. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 45 minuti (la ciambella) oppure circa 20 minuti (i pirottini). Decorare con glassa al cioccolato e mandorle: sciogliere circa 100 g di cioccolato fondente con un po' di latte, 40-50 g di burro, un pezzo di marzapane oppure qualche goccia di estratto di mandorle oppure un po' di pasta di mandorla, mescolare il tutto ogni tanto e lasciare a fuoco basso finché non diventi denso.

No comments:

Post a Comment