Labels

22/02/2018

Kruche słone ciastka słonecznikowe - Snack Sunflower Seeds Cookies - Biscotti salati ai semi di girasole

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
160 g oleju lub oliwy/ 5.6 oz olive oil/ 150 g di olio d'oliva
100 g łuskanych ziaren słonecznika/ 3.5 cup sunflower seeds/ 100 g di semi di girasole
300 g mąki (np. jaglanej)/ 10.5 oz all purpose flour/ 300 g di farina
50 g mąki żytniej/ 2 oz rye flour/ 50 g di miscela di farine per pane nero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 płaska łyżeczka soli/ 1 flat ts salt/ 1 cucchiaino raso di sale
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 flat ts baking powder/ 1 cucchiaino raso di lievito

Polski
Wykonanie: Słonecznik namoczyć na noc przed pieczeniem ciasteczek, po czym opłukać czystą wodą. Wyrobić ciasto kruche, utworzyć kulki nabierając ciasto łyżeczką do herbaty, spłaszczyć tworząc placuszki i upiec. Piec w 180 ° C ok. 15-20 minut. Ciastka są bardzo kruche, należy je ostrożnie zdejmować z blachy po ostudzeniu. 

English
Directions: Keep the sesame seeds in clean water overnight. Rinse them before making a dough. Make a dough and make tea spoon size balls, then flatten each of them at a time. Bake  them at 350°F for about 15-20 minutes. Take them off the baking sheet when cooled down.

Italiano 
Come si fa: Bagnare i semi per la notte prima  di cominciare la preparazione, poi sciacquare con l'acqua pulita. Lavorare l'impasto con tutti gli ingredienti e formare piccole palline prendendo l'impasto con un cucchiaino da caffè, poi premere con le dita per farle piatte. Cuocere nel forno già caldo a 180 ° C per circa 15-20 minuti. Togliere dalla teglia quando saranno freddi.

No comments:

Post a Comment