Labels

14/02/2018

Pulpety jaglane z warzywami z piekarnika - Millet Vegetable Balls Recipe - Polpette di miglio con verdure

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g kaszy jaglanej/ 7 oz millet (kasha)/ 200 g di miglio decorticato
1-2 ząbki czosnku/ 1 -2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio
2 średnie marchewki/ 2 medium carrots/ 2 carote medie
2 średnie cukinie/ 2 medium zucchini/ 2 zucchine medie
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
1 łyżeczka siekanej pietruszki/ 1 ts chopped parsley/ 1 cucchiaino di prezzemolo tritato
1 łyżeczka curry 1 ts curry/ 1 cucchiaino di curry
szczypta gałki muszkatołowej/ a pinch of ground nutmeg/ 1 grattugiata di noce moscata
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva
1 jajko (opcjonalnie)/ 1 egg (optionally)/ 1 uovo (facoltativo)
bułka tarta/ bread crumbs/ pangrattato

Polski
Wykonanie: Popłukać kaszę w zimnej wodzie, uprażyć ją przez kilka minut na patelni z 1 łyżką oliwy, po czym zalać 500 ml ciepłej osolonej wody i ugotować (przez ok 20 minut kiedy woda wyparuje, ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia). W międzyczasie obrać marchew i cebulę,  drobno pokroić wraz z cukinią i osmażyć na oliwie, dolewając odrobinę wody, posolić i popieprzyć do smaku, dodać zmiażdżony czosnek, gałkę i curry, wymieszać z ugotowaną kaszą. Uformować pulpety (jeśli kasza jest zbyt sypka, dodać surowej jajko, dokładnie wymieszać). Obtoczyć pulpetowe kulki w bułce tartej, ułożyć je na blaszce i skropić każdą oliwą. Piec w piekarniku, nastawionym na grill, nagrzanym do ok. 180°C, w górnej części piekarnika, gdy góra pulpetów się podpiecze, obracamy je i pieczemy spód. Można nabić pulpety na szpilki do szaszłyków, u mnie są to szpilki do zrazów ze stali nierdzewnej (producent Robert Marcinkowski Wyrób Galanterii Metalowej - blog FB Mój Sposób Na Szaszłyki). 

English 
Method: Drain the millet in current water, then toast it with a tbs olive oil, then pour in 500 ml hot and salted water and boil the millet for  about 20 minutes. In a separate pan fry chopped carrots, zucchini and onion, pouring in a bit of water when needed. Mix all the ingredients well together. Season to taste with salt and pepper. Make small balls and roll them with bread crumbs, bake them in 360°F for about 15-20 minutes. 

Italiano
Come si fa: Risciacquate il miglio sotto l'acqua corrente. Tostatelo per pochi minuti in una padella antiaderente con 1 cucchiaio di olio, poi aggiungete 500 ml circa di acqua calda e salata e cuocete per 20 minuti. Quando si sarà assorbita tutta l'acqua, togliete dal fuoco, lasciate raffreddare. Nel frattempo rosolate le carote, le zucchine e la cipolla tagliate a julienne, poi aggiungete il resto degli ingredienti con l'aglio schiacciato e mettete tutto insieme, se avrete bisogno dell'uovo, amalgamatelo pure. Con le mani umide formate delle polpettine e rotolatele nel pangrattato, cospargetele con un filo d'olio e infornate a 180°C con la funzione grill fino a quando saranno dorate, girandole a metà cottura.

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Ricette per l'estate
 Anno 5, lug/set 2016, p. 29

No comments:

Post a Comment