Labels

05/03/2018

Zapiekane jabłka nadziewane żurawiną - Baked Apples Stuffed With Cranberries Recipe - Mele al forno ai mirtilli rossi (mortella di palude)

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
jabłka/ apples/ mele
konfitura z żurawiny/ cranberry jam/ confettura di mortella di palude
orzechy włoskie/ walnuts or other nuts/ noci
miód/ honey/ miele
masło/ butter/ burro
cynamon/ cinnamon/ cannella

Polski
Wykonanie:  Umyte jabłka (ew. jabłko - ilość zależy od nas) wydrążyć, tj. usunąć tylko wewnętrzną część nasienną, wypełnić ją nadzieniem: odrobiną konfitury żurawinowej, miodu i siekanych orzechów, przykryć niewielką ilością masła i sprószyć cynamonem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C ok. 20 minut  lub dłużej, w zależności od wielkości jabłek, im większe, tym dłużej trzymamy je w piekarniku.

English
Method: Wash the apples and core them (if you don't know how, click here). Stuff each apple with a bit of cranberry jam, bee honey, chopped nuts, cover with a small slice of butter and sprinkle with powdered cinnamon.... Bake in 400 °F for about 20 minutes until the apples become soft inside.

Italiano
Come si fa: Lavare le mele, eliminare i noccioli e stufarle con un po' di confettura, miele e noci tritati, coprire con un piccolo pezzo di burro e cospargere con la cannella. Mettere al forno caldo di 180 gradi per circa 20 minuti finché non diventino morbidi dentro. 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: