Labels

03/04/2018

Szaszłyki rybne z selerem - Fish & Celeriac Skewers Recipe - Spiedini di pesci vari con sedano rapa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kawałki różnych ryb świeżych lub mrożonych/ pieces of fish flesh/ spezzatino di pesci
1-3 marchewki/ 1-3 carrots/ 1-3 carote
seler korzeń/ celeriac/ sedano rapa
cebula czerwona/ red onion/ cipolla rosa o rossa
sól i zioła/ salt and spices/ sale ed erbe aromatiche
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Kawałki rybne solimy, pieprzymy, paprykujemy, dodajemy szczyptę suszonej pietruszki, ziół, które lubimy np. tymianku, mieszamy z oliwą i marynujemy przez minimum godzinę. Obieramy marchewkę i seler, kroimy w krążki wraz z cebulą. Szpilujemy krążki marchwi na przemian z kawałkami ryb, krążkami selera i cebuli, najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, skrapiamy marynatą. Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok. 15 minut.

English
Directions: Roll the fish pieces in the herb/spice (thyme, paprica, dried parsley, pepper) and olive oil mixture with salt and thread them with a slice of carrot, onion and celeriac inside. Spray with olive oil and bake at 356° F for about 15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Pulite le carote e tagliatele a rondelle. Lavate lo spezzatino di pesci, salatelo e pepatelo con l'aggiunta di paprika e prezzemolo secco (potrete anche aggiungere un po di rosmarino tagliato a pezzi piccoli e timo), spruzzate con un filo d'olio e lasciate a marinare per almeno un'ora. Poi chiudete con stecchini assieme con le rondelle di carote, sedano e cipolla. Spennellate con l'olio della marinata. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 15 minuti.


Przepis bierze (pozakonkursowo) udział w mojej, poniższej, akcji kulinarnej: