Labels

10/04/2017

Sernik świąteczny - Polish Quark Cheesecake - Cheesecake alla polacca

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Spód/ Pastry/ L'impasto
150 g - 200 g sucharek/ 5-7 oz melba toasts/ 150- 200 g di fette biscottate
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
60 g cukru / 2 oz sugar/ 60 g di zucchero
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
1kg tłustego twarogu/ 35 oz minced quark cheese/ 1 chilo di formaggio quark macinato
1-4 gotowane ziemniaki/ 1-4 cooked potatoes/ 1-4 patate lesse
300-400 g cukru/ 10-14 oz sugar/ 300-400 g di zucchero
5-6 jaj/ 5-6 eggs/ 5-6 uova
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di burro
1 budyń waniliowy i wanilia/ vanilla extract/ 1 busta di vaniglia

Polski
Wykonanie:
Zmielić sucharki (ewentualnie dobre herbatniki) z cukrem, wymieszać ze stopionym masłem i kakao. Wyłożyć tym dno formy i przycisnąć dłońmi. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Zmielić ser (ew. z wiaderka), na końcu zmielić ziemniaki (dzięki temu nie zostanie nam sera w maszynce). Wymieszać dobrze ser z ziemniakami z resztą składników. Wyłożyć na schłodzony spód i upiec w 170° przez ok. 40/50 minut.

English
Method:
Mince the melba toasts with sugar, mix with melted butter and cocoa and fill in your baking tin. Place it in the fridge for a while. In the meantime, mince the cheese with the potatoes. Stir the cheese-potato mixture with the rest of the ingredients and place it on the first cocoa layer in the baking tin. Bake at 170° C/ 340° F for about 40 - 50 minutes.

Italiano
Come si fa:
Macinare le fette con lo zucchero, mescolare col burro sciolto e cacao. Riempire lo stampo e premere fortemente con le dita e mettere lo stampo in frigo. Nel frattempo, macinare sia il quark che le patate. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mettere sullo sfondo raffreddato. Cuocere a 170 gradi per circa 40-50 minuti. 

No comments:

Post a Comment