Labels

12/05/2014

Koperty z jabłkami - Apple pie envelopes - Bustine con le mele

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
5 szklanek mąki pszennej/ 5 cups white plain flour/ 5 tazze di farina tipo 00
200 ml śmietany/ 200 ml cream/ 200 ml di panna
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 żółtko/ 1 yolk/ 1 albume
cukier waniliowy/ vanilla extract/ vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 tea spoon baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
skórka otarta z cytryny/ grated lemon peel/ scorza di limone
sproszkowana skórka z mandarynki/ grated dried mandarin peel/ scorza di  mandarino secco
+
4 duże jabłka/ 4 big apples/ 4 mele grandi
kilka orzechów włoskich lub arachidowych/ alcune noci o arachidi
1 białko/ egg white/ 1 albume

Wykonanie/Come si fa:
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche. Rozwałkować na grubość 0.5 cm i pokroić w kwadraty o boku 8 cm. Na kwadraciki nałożyć kawałki jabłek (można posypać cynamonem), złożyć w koperty. Posmarować białkiem (widać różnicę na zdjęciach, bez białka są bledsze), nałożyć kawałek orzecha i piec ok 20-30 minut w temperaturze 180 st. Podawać posypane cukrem pudrem.

Fare l'impasto, mettere un pezzo delle mele dentro un quadrato di 8 cm, di larghezza circa 0,5 cm, e fare le bustine. Pitturare con l'albume sbattuto (si può spruzzare con un po' di cannella). Cuocere nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 20-30 minuti. Servire con lo zucchero a velo.