Labels

09/12/2014

Babka puszysta cytrynowa - Lemon Fluff Cake - Ciambellone soffice al limone

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki/ 9 oz plain white flour/ 250 g di farina
130 ml *oliwy z oliwek/ 130 ml olive oil/ 130 ml di olio di'oliva
130 ml *wody/ 130 ml water/ 130 ml di acqua
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
skórka otarta z 1 cytryny/ 1 lemon zested/ 1 limone grattugiato
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1-2 ts baking powder/ 1-2 cucchiaini di lievito
2 łyżki śliwowicy lub brandy/ 2 tbs grappa or brandy/ 2 cucchiai di grappa
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale

Polski:
Wykonanie: Ubić do białości całe jajka z cukrem, potem dodać wodę, olej (lub stopione masło), mąkę, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, proszek, śliwowicę i wymieszać na wolnych obrotach.

Wlać do natłuszczonej formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

(*Zamiast wody można użyć mleka, zamiast oliwy - roztopione masło. Powyższa wersja przystosowana jest do osób z alergią na laktozę).

English
Method: Beat the eggs with sugar until soft peaks are formed. Add the water, oil, flour, lemon zest, salt, brandy and baking powder and mix everything well.

Pour batter into a form. Bake at 360° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova intere con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere: acqua, olio, farina, limone grattugiato, sale, lievito e grappa. Mettere tutto insieme.

Versare l'impasto in una teglia. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Decorare con zucchero a velo.