Labels

17/04/2015

Anyżki (anicini) sardyńskie z Ittiri - Sardinian Anise cookies (anicini) from Ittiri - Anicini sardi di Ittiri


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
10 jajek/ 10 eggs/ 10 uova
300 g cukru / 10.5 oz sugar/ 300 g di zucchero
220 g mąki/ 7.7 oz plain white flour/ 220 g di farina 00
5 łyżeczek mielonego lub tłuczonego anyżku/ 5 tsp ground aniseeds/ 5 cucchiaini di semi d'anice macinati
2 łyżeczki soku z cytryny/ 2 tsp lemon juice/ 2 cucchiaini di succo di limone
wanilia/ vanillla extract/ vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 tsp baking powder/ 1 cucchiaio di lievito per dolci

+
całe ziarenka anyżu do posypania/ aniseeds for springling/ semi interi d'anice per cospargere

Polski:
Wykonanie:
Ubijać białka tak, by nabrały jak najwięcej powietrza (lepiej gdy jajka są temperatury pokojowej), a gdy się podniosą (powiększą objętość), dodać ok. łyżeczki proszku do pieczenia oraz po troszeczku cukru (zużywając tylko połowę, ew. 60 %), nadal ubijać. Przerwać ubijanie, gdy piana zrobi się całkiem sztywna.

Dodać resztę cukru (najlepiej drobnego) przesianego z mąką (mąkę można przesiać dwukrotnie) delikatnie mieszając łyżką od środka naczynia po brzegi, ruchem kolistym a na końcu żółtka i sok z cytryny.

Wlać na blachę dwa lub trzy wałki.  Upiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 30 minut. Wyjąć i jeszcze ciepłe pokroić ukośnie na kawałki, podsuszyć w jeszcze ciepłym piekarniku (uważać by nie spalić), by uzyskać sucharkowe anyżki.

English
Method:
Beat the whites (it's important that they are not cold) until they become bigger, add a  tea spoon of baking powder and continue beating. Start adding the 50 - 60 % of the sugar, its small amount at a time. Stop whipping when you achieve stiff peaks (tips stand straight).

Sift the flour and add it delicately with the rest of the sugar, stir delicately until the flour and sugar become absorbed, eventually add the yolks and lemon juice.

Pour batter in two or three rolls onto a baking tin. Bake at 374° F for about 30 minutes. Take from the oven, slice the rolls and put back into the oven to try them while the oven is still hot, be careful not to burn them, though.

Italian
Come si fa:
Cominciate a montare gli albumi (a temperatura ambiente). Unite un cucchiaino di cremor di  lievito per i dolci e continuate a sbattere sino a quando gli albumi non aumentano il loro volume di 4 volte circa. Ma, cominciate ad aggiungere il 50-60 % dello zucchero, poco alla volta, quando gli albumi cominceranno a mostrare una certa struttura.

Smettete di montare quando si formeranno dei bei picchi, ed delicatamente aggiungete la farina (setacciata) ed il resto dello zucchero, i tuorli, il succo di limone e mischiare il tutto delicatamente.

Versare l'impasto in una placca in due o tre sfoglie. Infornare in forno preriscaldato a 190° per circa 30 minuti. Togliere dal forno, tagliare subito le sfoglie in modo da ottenere dei rettangolini, capovolgeteli nelle teglie e fate dorare in forno. State attenti a non bruciarle!