Labels

25/11/2015

Sernik puszysty - Fluff Cheese Cake - Cheese cake soffice

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
1 kg twarogu z wiaderka35 oz ground fresh creamy cheese/ 1 chilo di formaggio fresco cremoso
1.5 szklanki cukru/ 1.5 cup sugar/ 1.5 di tazza di zucchero
6-10 jajek/ 6-10 eggs/ 6-10 uova
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
2 łyżki budyniu waniliowego*/ 2 tbs vanilla custard (in powder)/ 2 cucchiai di budino alla vaniglia (in polvere)
cukier waniliowy (z prawdziwej wanilii)/ vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Polski
Wykonanie:
Ubić pianę z białek na sztywno i odstawić na  chwileczkę. Wymieszać dobrze ser z resztą składników na koniec delikatnie z pianą z białek. Wyłożyć na natłuszczoną formę, oprószoną bułką tartą lub kruszonymi sucharkami. Upiec w 180°C przez ok. 60 minut. Sernik można udekorować.

Polewa: 6 łyżek cukru pudru podgrzać z 100 g masła (lub 50 g masła i 50 g słodkiej śmietany), 2-3 łyżkami kakao, można dodać też jedno jajko, doprowadzić do zgęstnienia i gorącą polewą zalać sernik.

(*Jeśli ktoś nie ufa kupnym budyniom, oto domowy zamiennik: wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wraz z pokruszonym środkiem laski wanilii).

English
Method:
Beat the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients, in the end add the beaten egg whites delicately. Place the cheese layer onto greased tin. Bake at 360° F for about 60 minutes.

Decorate with dark chocolate or homemade chocolate:
Heat 6 tbs icing sugar with 3.5 oz butter (or butter mixed with cream), 2-3 tbs cocoa, leave it over medium heat until becomes dense (stir many times), then it is ready.

Italiano
Come si fa:
Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti. Mettere sulla teglia unta.Cuocere a 180 gradi per circa 60 minuti. 

Decorare con il cioccolato fondente oppure cioccolato fatto in casa:
Riscaldare 6 cucchiai di zucchero a velo con 100 g di burro (o circa  50 g di burro con 50 g di panna) e 2-3 cucchiai di cacao. Fatelo diventare denso e mettetelo caldo sulla torta.

No comments:

Post a Comment