Labels

03/12/2015

Pierniczki puszyste całuski - Polish Spice and Honey Tea Cakes - Biscotti al miele e spezie alla polacca

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
700 g mąki pszennej/ 24.5 oz wheat plain flour/ 700 g di farina 00
30 g cukru trzcinowego/ 1 oz cane sugar/ 30 g di zucchero di canna
szklanka miodu/ 1 cup honey/ 1 tazza di miele
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
0.5 szklanki mleka/ 0.5 cup milk/ 0.5 tazza di latte
orzechy włoskie/ nuts/ noci
20 g przyprawy do pierników*/ 0.7 oz spice mixture**/ 20 g di spezie miste***
1 łyżeczka amoniaku spożywczego*/ 1 ts ammonium bicarbonate**/ 1.5 cucchiaino di bicarbonato d'ammonio***

* cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz
** cinnamon, coriander, ginger, cloves, nutmeg, black pepper
*** cannella, coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata, pepe nero

*amoniak można zastąpić 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej, wtedy zamiast mleka można dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
** invece di ammonio si potrebbe mettere 1.5 di cucchiaino di bicarbonato di sodio, cosi' non mettiamo il latte, invece 1-2 cucchiai di panna
***instead of ammonium we can use 1.5 ts baking soda, then don't add milk but 1-2 tbs cream.

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski
Wykonanie: Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, a miód podgrzać w osobnym naczyniu (można dodać trochę cukru, kto lubi słodsze ciasteczka). Wymieszać mleko i miód z resztą składników (można dodać szczyptę pieprzu), wyrobić i zagnieść ciasto, dodać trochę mąki, gdy jest zbyt mokre, odstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować, wykroić ciasteczka (np. małą szklanką). Każdy pierniczek posypać posiekanymi orzechami i lekko je przycisnąć nożem. Układać na natłuszczone blaszki. Piec w 200°C przez kilka minut. Pierniczki są zawsze kruche, niemniej jednak polecam przechowywać je w zamkniętej puszce.

English
Method: Dissolve ammonium bicarbonate in warm milk. Warm honey in a separate pan. Mix all the ingredients well and knead a dough, add little more flour if the dough becomes too wet. Leave it in the fridge for half an hour and then roll it out and cut out your cakes. Decorate them with chopped nuts, press them delicately with a knife. Bake at 400 °F for several minutes.

Italiano
Come si fa: Sciogliere il bicarbonato d'ammonio con il latte tiepido. Riscaldare il miele nella pentola separate. Mettere tutto insieme e fare l'impasto. Aggiungere un altro po' di farina, se necessario. Mettere in frigo per mezz'ora e poi stendere l'impasto sulla superficie infarinata. tagliare i dolcetti. Mettere sopra le noci tagliate a piccoli pezzi e premere un po' col coltello. Cuocere a 200 gradi per alcuni minuti.