Labels

13/03/2018

Szkocki keks z Dundee czyli Dundee Cake - Dundee Cake Recipe - Dundee Cake, torta tipica scozzese

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
225 g mąki np. pełnej/ 8 oz plain white flour/ 225 g di farina di farro
30 g mielonych migdałów/ 1 oz ground almonds/ 30 g di mandorle frullate
175 g masła/ 6 oz salted butter/ 175 g di burro fuso
175 g cukru trzcinowego/ 8 oz cane sugar/ 175 g di zucchero di canna
3 ubite jajka/ 3 beaten eggs/ 3 uova sbattute
skórka otarta z 1 pomarańczy/ 1 orange grated zest/ 1 arancia grattugiato
4 łyżki konfitury pomarańczowej/ 4 tbs orange marmalade/ 4 cucchiai di marmellata di arancia
400 g rodzynek/ 14 oz raisins (sultans)/ 400 g di uvetta
+
50 g całych obranych migdałów/ 1.7 whole blanched  almonds/ 50 g di mandorle sbucciate intere

Polski: 
Wykonanie: Ubić masło z cukrem, potem dodać stopniowo ubite jajka, nadal ubijając, mąkę z migdałami, skórkę z pomarańczy, konfiturę z pomarańczy i na samym końcu rodzynki (niektóre wersje tego ciasta zawierają inne suszone owoce jak porzeczki, wiśnie czy nawet żurawinę, można dodać wg uznania), równomiernie wymieszać. Można dodać też do ciasta szczyptę soli, gdyż oryginalny przepis zawiera solone masło. Wlać do natłuszczonej formy tortowej, najlepiej małej, bo Dundee Cake ma być ciastem wysokim, nie jak u mnie płaskim (niestety miałam zbyt dużą tortownicę o średnicy 24 cm, dlatego mój keks (Dundee Cake) nie wyszedł wystarczająco wysoki, stąd radzę użyć formę o średnicy np. 20 cm lub nawet mniejszą. Wyrównać powierzchnię ciasta łyżką i migdałem narysować koła, ułożyć na nie dekoracyjnie obrane migdały. Piec w piekarniku nagrzanym do 150° przed ok. 2 godzin (zależy właśnie od tortownicy, jeśli użyjemy tortownicę o większej średnicy czas pieczenia będzie krótszy). Należy zwrócić uwagę, że ciasto to nie zawiera proszku, proszę nie obawiać się, gdyż rośnie ;-). Przechowywane w hermetycznym zamknięciu utrzyma świeżość nawet przez kilka tygodni.

Dundee Cake -  tradycyjnie jest szkockim ciastem bożonarodzeniowym, ale zainspirowałam się wpisem na blogu Celtnet Recipes Blog pt. "Dundee Cake for Easter", czyli keks z Dundee na Wielkanoc, gdzie przeczytałam, że to ciasto faktycznie pieczone jest w szkockich domach przez cały rok, włącznie z Wielkanocą, co więcej dość często znajduje się na szkockich wielkanocnych stołach. Pierwszą firmą która skomercjalizowała suszone owoce dla potrzeb cukiernictwa była Keillers z Dundee (Szkocja) pod koniec XIX w., ta sama firma, a precyzyjniej jej właścicielka Janet Keiller jako pierwsza skomercjalizowała konfiturę z owoców cytrusowych, która w języku angielskim zwana jest "marmalade", ta sama firma zaczęła wypiekać masowo ciasto bakaliowe używając swych suszonych owoców jak i konfitury cytrusowej na skalę masową. Dlatego też ów keks został nazwany Ciastem z Dundee. Więcej na temat keksa z Dundee dowiecie się na moim blogu katalogu przepisów z miast i miasteczek tj. na Lokalnych smakołykach.  

English 
Method: Beat the butter with sugar. Gradually add the beaten eggs, orange grated zest, ground almonds, flour, marmalade and mix everything well still beating with the whisk. Eventually stir in the sultans evenly throughout the batter. Transfer the lined cake tin and level the top with the back of a spoon. Make rings round the top of the cake with the whole blanched almonds, placing them lightly. Bake at 300° F for about 2 hours. If the cake looks like it's browning too much, cover with a little foil. The cake keeps well for a few weeks in an airtight container. 

Italiano 
Come si fa: Sbattete le uova con il burro. Poi unite le uova sbattute, la scorza di arancia grattugiata, la farina con le mandorle frullate, la marmellata e sbattete delicatamente il tutto. Infine aggiungete le uvetta ed amalgamate ugualmente nell'impasto. Versare l'impasto nello stampo rotondo e piccolo, con le mandorle fate i cerchi dove poi mettete le mandorle. Infornare in forno preriscaldato a 150° per circa 2 ore. Conservare la torta in una scatola, la torta rimane fresca per qualche settimana. 

 

Źródła:/Sources:/Le ricette originali:
Forno & Fantasia 1, Eaglemoss Ltd., 2012, pp. 20-21

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych: