Labels

19/09/2016

Babka z serduszkiem - Inside Heart Cake Recipe - Cake con cuore di cioccolato

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki/ 10.5 cup plain white flour/ 300 g di farina
80 g mąki ziemniaczanej/ 2.8 oz potato starch/ 80 g di fecola di patate
130 g masła/ 4.5 oz butter / 130 g di burro
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
250 g cukru/ 8.8 oz sugar/ 250 g di zucchero
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
1/2 szklanki mleka lub majonezu/ 1/2 cup milk/ 1/2 di tazza di latte
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao
2 łyżki stopionej czekolady lub nutelli/ 2 tbs melted chocolate or nutella/ 2 cucchiai di nutella
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone

Polski:
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, potem dodać po jednym żółtku, nadal ubijać. Mąkę wymieszać ze startą skórką z cytryny. Wsypywać do masy, dolewając połowę mleka (lub dla nietolerujących laktozę, majonezu z odrobiną wina) i mieszać.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać. Odlać ok 300-350 g ciasta, wsypać do niej kakao (plus nutellę lub czekoladę) i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, delikatnie, ale dobrze wymieszać.

Wlać na wyłożoną papierem do pieczenia, prostokątną blachę i piec ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostudzeniu wykroić serca foremką o długości ok 5 cm. Resztki ciasta zachować na trufelki.

Do białego ciasta wsypać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (najlepiej rozsypać przez sitko) i dobrze wymieszać. Wlać warstwę ok 1 cm. do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o długości 25 cm). Na nią ułożyć, w miarę równo, wykrojone serduszka na całej długości keksówki. Zalać resztą białego ciasta i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (ok. 35 minut).

Dowolnie udekorować. U mnie są to pozostałe serduszka, przyklejone cienką warstwą powideł morelowych, ośnieżone kokosowym kremem (tj. wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem, olejem kokosowym i odrobiną wódki). 

English
Method:
Beat the butter with sugar, add an egg yolk at a time. Mix the flour with grated lemon peel, mix with the butter & eggs, add 1/2 of the milk and stir everything well together.

Beat the egg whites with a pinch of salt just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter.

Pour 12 oz of the batter apart and mix it with the rest of the milk, the cocoa & nutella and 1 ts baking powder. Bake in a flat rectangular baking tin at 340°- 350° F for about 8 minutes. When it becomes cool, carve 5 cm hearts. Leave the remaining carves for truffles

Pour a very low layer of the white batter into a 25 cm long cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Then place the carved hearts in the middle for the whole length of the mold, cover them with the rest of the white batter and bake at 340°- 350° F for about 35 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top or decorate with the remaining hearts and coco nut cream. Coconut cream: mix coconut flakes with icing sugar and coconut oil. 

Italiano
Come si fa:
Montare il burro con lo zucchero, aggiungere un tuorlo alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con la buccia grattugiata di limone. Mettere tutto insieme aggiungendo la meta' del latte poco alla volta.

Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente.

Incorporare a 350 g di impasto la nutella (o il cioccolato sfuso), il cacao setacciato con 1 cucchiaino di lievito (conservando il resto per l'impasto chiaro), il latte rimasto a piccole dosi. Stendere l'impasto scuro in una lastra a 30x20 cm foderata con carta da forno e cuocete per 8 minuti nel forno preriscaldato a 180° C.

Con uno stampo di circa 5 cm di diametro ricavare dei cuori dalla torta al cioccolato raffreddata e conservare i ritagli di pasta per fare i tartufi.

Incorporare all'impasto rimasto chiaro il lievito setacciandolo. Versare uno strato di circa 1 cm in uno stampo da cake lungo 25 cm, con il solo fondo foderato con carta da forno e mettere i cuoricini in fila inserendolo per tutta la lunghezza dello stampo. Versare l'impasto chiaro rimanente coprendo completamente i cuoricini.

Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 35 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con zucchero a velo oppure con i cuoricini rimasti e la crema al cocco: mescolare la farina di cocco con lo zucchero a velo e l'olio di cocco per ottenere l'impasto omogeneo.